bordás lemez árak
Építészet

Bordás lemez, avagy az építőipar sokoldalú szereplője

A bordás lemez, vagy más néven acéllemez leginkább a jármű- és építőiparban használatos. A bordás lemezzel való munkálatokhoz ugyanis sokféle és speciális szerszám szükséges. A ház körül laikusként éppen ezért nem szokás bordás lemezzel dolgozni. De mi az a bordás lemez pontosan, mire való és milyen előnyei vannak? Cikkünkből kiderül.

Mi az a bordás lemez

A bordás lemezek igen sokoldalú építőipari elemek. Leginkább melegen hengerelt acéllemezekből készülnek egy olyan gép által, ami magas hőmérsékleten azonnal formázza és bordázza a lemezeket. Általában az építő- és járműiparban használatos. A leggyakoribb megmunkálási technikák a vágás, hajlítás és hegesztés, így csak azok tudnak bordás lemezzel dolgozni, akik rendelkeznek az ezekhez szükséges eszközökkel és szerszámokkal.

Az acéllemez bordázásának mintája sokféle formában készül, de a különbségnek az esztétikán kívül semmilyen más szerepe nincsen. Akármilyen mintájú is a bordázás, a felhasználhatóságát nem befolyásolja. Egyetlen funkciónál számít a bordák mintája, mégpedig amikor a csúszásgátlás a cél. A minták iránya, domborodása és formája ugyanis nagyban befolyásolja a csúszásgátló hatékonyságot.

Bordás lemez felhasználhatósága

A bordás lemezek súlyukat tekintve is könnyű anyagnak számítanak, valamint egyszerűen hegeszthetők. Jelentős ellenálló és teherbíró képessége van, valamint az anyag nem korrodálódik.

Teherbírás

Mind a jármű- mind az építőiparban fontos, hogy a lemezek nagy teherbírásúak legyenek. A járműiparban például a teherautók és mezőgazdasági gépek platóinak padlólemezeként kiválóan funkcionál a bordás lemez. Megfelelő merevítések használata mellett több tonnát is elbír. Az építőiparban is fontos a teherbíró tulajdonsága, például franciaerkélyek kilépőjeként, de emellett általában sok más fémelemes megoldásként jöhetnek szóba.

Csúszásmentes felület

A teherbírás mellett sokszor van szükség olyan alapra, ami esőben és hóban is megállja a helyét. Ilyen szempontból fontos a bordás lemezek csúszásgátló oldalát is megemlíteni. A bordázás kialakításának köszönhetően ugyanis nedves, csúszós időben is megfelelő alapot biztosít. Ezek a lemezek ezért olyan felületekként is alkalmazhatók, amiken emberek közlekednek.

 

A bordás lemez árak több mindentől is függnek. Ilyen tényező például a lemezek vastagsága, mérete és hogy horganyzott vagy sem.