lakásfelújítási támogatás
Lakáskultúra

Kihagyhatatlan lakásfelújítási támogatás 2021-ben

Az utóbbi pár évben az állam célul tűzte ki a családok otthonteremtésének és ezzel életminőségének javítását, amit építőipari támogatásokkal tesz lehetővé. Ezt bizonyítja az évek óta működő CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást jelent, vagy akár 15 millió forintos kedvező hitelfelvételi lehetőséget, ha lakásvételről vagy felújításról van szó.

2021 január elejétől viszont új támogatással bővült a repertoár, amivel a lakásfelújítást teszi pénzügyileg kivitelezhetőbbé a családoknak. Blogbejegyzésünkben röviden összefoglaljuk legfontosabb dolgokat ezzel kapcsolatban.

Mi az a 2021-es lakásfelújítási támogatás?

Röviden azt jelenti, hogy az állam a lakásfelújításra költött összeg felét (de maximum 3 millió forintot) visszafizet a felújítónak. A támogatás igénylésének különböző feltételei vannak, amelyeknek meg kell felelni. Ilyen feltétel például, hogy az illetőnek magyar állampolgárnak kell lennie, TB-jogviszonnyal rendelkezik, nincs köztartozása és akinek legalább egy 25 év alatti gyermeke van. Egyedülálló, házas vagy élettársi kapcsolatban élő személyek is igényelhetik. Az igénylési kérelem 2021 december 31-ig adható be.

Az elszámolás úgy működik, hogy a felújítás után kiadott számlákat kell benyújtani az államnak, amelyeknek ahogy már említettem 50%-át visszatéríti. Tehát a számlákkal kell igazolni, hogy a felújítás megtörtént. Anyagköltségre és munkadíjra is igénybe vehető a támogatás. Amit ezzel kapcsolatban még fontos megjegyezni, hogy mind két előbb említett költség típusnak a felét téríti vissza az állam. Tehát csak anyagköltségre vagy csak munkadíjra nem igényelhető a támogatás, mind két típusnak kell költséget tartalmaznia.

Vágj bele még idén!

Ahogy láthattuk a matek nem biztos, hogy olyan egyszerűen kijön a támogatás kimaxolására, de erre már különböző kalkulátorok is elérhetőek az interneten. Viszont inkább javasolnám, hogy lakásfelújítási támogatás igénylése esetén mindenképpen bízz meg profi kivitelezőt, aki pontosan tisztában van a feltételekkel, helyesen ki tudja állítani a számlákat és adminisztrálni a folyamatokat.