LED dimmer kapcsoló LED szalaghoz
Lakáskultúra

Mit értünk dimmer alatt és hogyan működik?

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy dimmer, sokunknak nem sok minden ugrik be hirtelen. Pedig nagy valószínűséggel mindenki találkozott már vele, a nagy részük meg fogott is már ilyet a kezében. Ez a világítás fényerejének ellenőrzésére szolgáló eszköz lehetővé teszi a benti komfortérzet növelését, emellett energiát takarít meg, ráadásul még az ára is igen jutányos. Nézzük meg egy kicsit közelebbről!

Működési elv és vezérlés

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogyan működnek a dimmerek, így sok minden világosabbá válik.  A dimmer – magyar nyelven terhelésszabályozó vagy variátor – chipjében ellenállások sorozata található, amik az áram szabad folyását akadályozzák. Az ellenállás mértéke vezérlőrendszer segítségével igény szerint beállítható.

Az irányítás tekintetében létezik kapcsolós illetve távirányítós fényerő-szabályozó. Előbbinél van mechanikus és érintős kivitel is, utóbbi esetében pedig ki sem kell kelni az ágyból. Az okos otthonok megjelenésével a komfortot hivatottak biztosítani azok az intelligens irányító berendezések is, amelyekkel Wi-fin keresztül egy helyről vezérelhetjük a különböző helyiségek fényeit.

LED-es kialakítású dimmereknél lehetőség van arra is, hogy mi válasszuk meg a gyújtási sorrendet, a fény erejét, akár a LED-ek színét is. Ezzel bizonyos tárgyakat ki tudunk emelni otthonukban, lámpák csoportjának fényét szabályozhatjuk és hasonló kreatív és egyedi ötletet valósíthatunk meg telepítésükkel.

 

A LED szalag dimmer

Az egyik legnépszerűbb megoldás napjainkban a LED-es variátor. Amellett, hogy energiatakarékos, a LED szalagok képesek megbízható fényforrást is produkálni. Ráadásul a készülék igen kedvező áron beszerezhető és a beüzemelése is egyszerű, általában a fénykapcsoló helyére szokták beépíteni.

A LED sorok szinte bárhol elhelyezhetők, a vezérlésükre választhatjuk a három variáció közül bármelyiket. Ha nem akarunk sokat áldozni rá, mégis szeretnénk szabályozni a fény erejét, válasszunk LED dimmer kapcsolót LED szalagunkhoz. Amennyiben kényelmesebb emberek vagyunk, tegyük voksunkat a távvezérlésesre. A Wi-fi irányítást akkor célszerű beüzemelni, ha nincs sokszor a kezünk ügyében okostelefonunk.

 

Bár nem annyira sokan vannak tisztában a dimmerek világával, valószínűleg azért mindenki szeretne egyet otthonába. A komfort növelésének egy remek eszköze korrekt ár-érték aránnyal, így mindenképpen érdemes elgondolkodni, hogy beruházzunk egyre.